BediaÖdülleri - HALDUN DORMEN

HALDUN DORMEN

BEDİA MUVAHHİT'E SELAM

BEDİA MUVAHHİT DEVRİMİ

1923’te Cumhuriyet’in kuruluşundan birkaç ay sonra, Ege turnesine çıkan Darülbedayi (İstanbul Şehir Tiyatrosu) Oyuncuları İzmir’de oynadıkları oyunlardan birine, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da İzmir’de olduğunu öğrenirler ve onu ziyaret ederler. Ulu Önderi oyunlarına davet etmek isterler. Topluluğun önemli oyuncularından Muvahhit Bey’in eşi Bedia Hanım da kocası ile turneye çıkmıştır. Onun da en büyük arzusu İstiklal Savaşı’nın kahramanı, Cumhuriyet’in kurucusu Ulu Önder’i yakından görebilmek ve ellerini sıkabilmenin mutluluğunu yaşamaktır.

Mustafa Kemal, sanatçıları büyük bir nezaketle karşılar ve de isteklerini dinler. Sonra da Muvahhit Bey’e dönerek “Eşiniz de rollerin birini oynarsa bu gece mutlaka gelirim.” der. Bedia Hanım dehşet içinde kalır. Tiyatro ile uzaktan yakından alakası olmayan Bedia Hanım’ın o gece aniden sahneye çıkması istenmektedir. Bunu isteyen de İstiklal Savaşı’nın Fatih’i, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa’dır. Çare yoktur. O gece Bedia Muvahhit “Ceza Kanunu” adlı oyunda küçük rollerden birini oynayarak kadınların sahneye çıkma yasağını kaldırır ve farkında olmadan Atatürk’ün isteği ile muhteşem bir devrime imza atar. Bu devrim sayesinde artık Müslüman Türk kadınları rahat rahat sahneye çıkabileceklerdir. Geleceğin Cahide Sonku, Nevin Sevval, Şaziye Moral, Nisa Serezli, Ayfer Feray, Yıldız Kenter, Tilbe Saran, Göksel Kortay, Zerrin Tekindor, Melek Baykal, Ayça Bingöl gibi binlerce Türk kadın oyuncunun bu işi şerefle, başarıyla sürdürmelerine olanak sağlanmış olur. İzmir’de başlayan bu devrimin yine İzmir’de “Bedia Ödülleri”yle kutlanması kadar doğal bir şey düşünülemez.

Bu yıl dokuzuncusunu kutladığımız bu önemli törenin başrol oyuncusu Bedia Muvahhit’i bir kez daha saygı ve sevgi ile anıyoruz. Ayrıca ileri görüşü ile tiyatromuzu da aydınlatan Ulu Atatürk’ümüzün önünde de bir kez daha minnet ve özlem ile eğiliyoruz.